lørdag den 28. august 2010

De frie vandmasser

Vi fisker med bundtrawl og fanger af den årsag hovedsageligt dyr, der lever på bunden. Men når trawlen på vore dybe stationer bevæger sig ned og op i en 1100 m høj vandsøjle, fanger vi også organismer, der lever i de frie vandmasser mellem bund- og overfladelag. Området er ikke så tæt befolket som bundlaget, men nogle organismer lever det meste af deres liv her.

I går fik vi et par typiske eksempler på disse "pelagiske" dyr: Den ene var en massiv gople (vandmand) med en hård, læderagtig "skal" og tentakler på mere end fire meter. På billedet ligger goplen på dækket, og Niels, Gerhard og Hans holder ud i tentakler og "skørter", som overraskede os ved at være stærke og se ud til at kunne holde til hvad som helst. Vi beholdt gummihandskerne på, så vi ved ikke, om trådene kunne brænde, som man kender det fra eksemplarets velkendte fætre. Men selv om den skulle være helt harmløs, bliver man alligevel på en eller anden måde helt tilfreds med de små gopler, vi er vant til at se i havnen.

I samme slæb kom også en vågmær på 1,5 meter (kan blive ca. en meter længere). Med sin sølvfarvede, sammentrykte krop, sine stærkt røde finner, en fremskydelig mund og et øje, der kan rotere fri i soklen, er den ikke til at tage fejl af. Vi har frosset eksemplaret ned, så interesserede kan se det, når Nuuks kulturnat løber af stablen i 2011.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar